music-emotion

 

Ένα νέο πρόγραμμα στη Χαρά και Μουσική που απευθύνεται σε παιδιά από 4 χρονών.

Τα συναισθήματα εμφανίζονται από νωρίς στη βρεφική ηλικία, πριν ακόμη κατακτηθεί ο λόγος. Κατά την προσχολική ηλικία, παρατηρούνται οι πρώτες συναισθηματικές δεξιότητες, όπως είναι ο έλεγχος των συναισθημάτων, ενώ κατά την παιδική ηλικία, το συμβολικό παιχνίδι βοηθά στην αναγνώριση και στην έκφραση των συναισθημάτων.

  Ο Gardner ήταν αυτός που έδωσε έμφαση στο ρόλο των συναισθημάτων μέσα από τη θεωρία του για την πολλαπλή νοημοσύνη, τονίζοντας πως η νοημοσύνη δεν αφορά μόνο τον γνωστικό τομέα, αλλά και τον συναισθηματικό. Στη συνέχεια ο Goleman διέδωσε τον όρο της «Συναισθηματικής Νοημοσύνης» (E.Q.) αναφέροντας πως οι βασικές κατηγορίες της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η αυτοεπίγνωση, η διαχείριση των συναισθημάτων, η ενσυναίσθηση, η επικοινωνία, η συνεργασία και η επίλυση  των συγκρούσεων.

 Η συναισθηματική αγωγή και η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης προετοιμάζει τα παιδιά να γίνουν δεκτικοί σε έννοιες όπως η διαφορετικότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός, η κατανόηση απέναντι στον συνάνθρωπο. Επίσης κατανοούν καλύτερα τον εσωτερικό τους κόσμο, και έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις ατομικές τους δυνατότητες. Η αύξηση των κρουσμάτων του εκφοβισμού, της επιθετικότητας, η αδυναμία ελέγχου του άγχους και οι φοβίες περιγράφουν μια νέα πραγματικότητα. Η  νέα αυτή πραγματικότητα δημιουργεί λοιπόν την ανάγκη δημιουργίας πιο αποτελεσματικών τρόπων διαπαιδαγώγησης με έμφαση στην συναισθηματική ανάπτυξη και ωρίμανση καθώς πρόκειται για επίκτητες δεξιότητες και όχι για εγγενή ταλέντα.

Το πρόγραμμα  αυτό της Χαράς και Μουσικής ασχολείται με την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών, την ενσυναίσθηση, την αναγνώριση και διαχείριση της χαράς, της λύπης, του φόβου, του θυμού, της στοργής  και άλλων σημαντικών συναισθημάτων.

Μέσα από παιχνίδια, τραγούδια και μουσικές, θεατρικό παιχνίδι, παραμύθια, κατασκευές και με τη δύναμη της ομαδικότητας τα παιδιά ταξιδεύουν στη χώρα των συναισθημάτων και δημιουργούνται στα παιδιά ευκαιρίες για να αποκτήσουν τις συναισθηματικές και κοινωνικές ικανότητες που θα τα βοηθήσουν ευρύτερα στην ψυχοκοινωνική τους προσαρμογή και στις σχέσεις τους με τους «σημαντικούς άλλους».

Η παιδαγωγός σαν μαέστρος καθοδηγεί τα παιδιά στην προσπάθειά τους  να γνωρίσουν τον όμορφο αλλά και δύσκολο συναισθηματικό τους κόσμο.  Η μουσική καθώς είναι πολύ αγαπητή στα παιδιά, αλλά και επειδή με αυτή εκφράζονται συναισθήματα και διαθέσεις παίζει σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό.

  • Η μουσική μπορεί να προσφέρει μια συναισθηματική διέξοδο για τα παιδιά. Αυτό μπορεί να γίνει είτε όταν ένα παιδί παίζει ένα μουσικό όργανο είτε όταν χορεύει με τη μουσική. Μπορεί επίσης να γράφει ποιήματα με τη μουσική.
  • Οι επιδράσεις της μουσικής στη διάθεση των ανθρώπων είναι γνωστές, και τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν και για τα παιδιά επίσης. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους ακούγοντας κατάλληλη μουσική η οποία μπορεί να τους ηρεμήσει, να τους δώσει ενέργεια ή να βοηθήσει να κάνει χαρούμενη τη διάθεσή τους.
  • Η αναγνώριση των συναισθημάτων είναι ένας άλλος τρόπος που  η μουσική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά. Καθώς τα παιδιά ακούν μουσική μπορούν να περιγράψουν το συναίσθημα που προκαλείται από ένα συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι.
  • Η ενασχόληση με τη μουσική μπορεί να δώσει ευκαιρίες στα παιδιά για ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων και ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους.

Το πρόγραμμα Ακούω, αισθάνομαι, εκφράζομαι  είναι ετήσιο και απευθύνεται σε παιδιά από 4 χρόνων. Το κάθε μάθημα διαρκεί 45 λεπτά.

Κόστος 315 ευρώ . Έναρξη μαθημάτων τον Οκτώβριο

 

savatto-parea

 Τα τμήματα της Χαράς και Μουσικής

Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου λειτουργούν τα τακτικά τμήματα  Μουσικής Αγωγής και Προπαιδείας για βρέφη, παιδιά και εφήβους. Τα προγράμματα μουσικής διδασκαλίας είναι εναρμονισμένα με τις πιο σύγχρονες μουσικο-παιδαγωγικές ιδέες. Προσφέρονται μαθήματα βιολιού και πιάνου για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και μαθήματα κιθάρας και κρουστών.

Περισσότερα

IMG 1824 300px

Εκδηλώσεις του Σαββάτου για παιδιά

Μικρές δράσεις με αφορμή μια μουσική, έναν πίνακα, ένα βιβλίο ή ήθη και έθιμα της κάθε εποχής. Μιάμιση ώρα γεμάτη με μουσικές και ιστορίες, αλλά και υγιεινό σπιτικό κέρασμα για όλα τα παιδιά.

Περισσότερα...

  Μουσικο-παιδαγωγικά Προγράμματα

Μικροί κύκλοι μαθημάτων

Τα μαθήματα της Χαράς και Μουσικής άλλα είναι ετήσια και αλλά μικρότερης διάρκειας.Το πρόγραμμα μουσικής για βρέφη 6-18 μηνών  Μικροί Μότσαρτ πραγματοποιείται σε πεντάμηνους κύκλους, άλλα όπως οι Γεύσεις και νότες  είναι λίγο μικρότερης διάρκειας. Τρίμηνης διάρκειας είναι το πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής Ακούω, αισθάνομαι, εκφράζομαι, το  βρεφικό μασάζ και η Μουσική τεχνολογία.

περισσότερα

 

 

 

Θέλετε να σας στέλνουμε τα νέα μας; Εγγραφείτε στο newsletter!Μέσω του ενημερωτικού δελτίου, θα λαμβάνετε με email τα νέα μας. Στη λίστα αυτή μπορούν να γραφτούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητές μας.
Joomla Extensions powered by Joobi

Αρχή