Για τους δασκάλους το καλοκαίρι είναι εποχή ξεκούρασης, ανατροφοδότησης και ανανέωσης των ιδίων αλλά και των προγραμμάτων διδασκαλίας τους. Έτσι και για μας, την Κατερίνα και τη Μαρία, ήταν μια ευκαιρία για να παρακολουθήσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον εβδομαδιαίο σεμινάριο από 8 έως και 13 Ιουλίου,  στο Πομάζ της Ουγγαρίας, λίγο έξω από τη Βουδαπέστη. Το σεμινάριο είχε τίτλο "Orff meets Kodaly" 2014. Ο χώρος του σεμιναρίου ήταν το Ουγγρικό Χορωδιακό Κάστρο, το οποίο είναι και  μουσική σχολή και χώρος συναυλιών  και χώρος φιλοξενίας  των μουσικών που παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το κτήριο είναι ανακαινισμένο και οι κήποι γύρω από το Κάστρο  φιλοξένησαν πολλά από τα μαθήματα του σεμιναρίου όταν ο καιρός το επέτρεπε.
 
Οι καθηγητές του σεμιναρίου αυτού ήταν  διεθνώς καταξιωμένοι  μουσικοπαιδαγωγοί, κρουστών, χορού και χορωδίας, που με πολύ ενθουσιασμό μετέφεραν τις εμπειρίες τους στους επιμορφούμενους
Η διαπολιτισμική συνύπαρξη και συνεργασία είναι ένα από τα πολλά που μπορεί να επωφεληθεί κάποιος από τη συμμετοχή του σε διεθνή σεμινάρια. 
Σκοπός  του σεμιναρίου αυτού ήταν η εμβάθυνση και παραπέρα ανάπτυξη της ολιστικής και βασικής μουσικής παιδαγωγικής στα σχολεία και άλλα μουσικά ιδρύματα και η συνάντηση δύο βασικών μουσικών αντιλήψεων και μουσικών συστημάτων, του Ορφ και του Κοντάλυ. Δύο άνθρωποι σπουδαίοι συνθέτες και παιδαγωγοί που έβαλαν τις βάσεις της μουσικής παιδαγωγικής και της μουσικής μόρφωσης των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Ο Ορφ στη Γερμανία και ο Κοντάλυ στην Ουγγαρία. 
Η Judith Hirsch με τα κρουστά της από την Αυστρία, ο Ari Glage με τους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς από την Αυστρία, η Christa Coogan χορεύτρια από τη Γερμανία,η Lenka Pospisilova με τις σπουδαίες διδασκαλίες τραγουδιών από την Τσεχία, o Gabor Tamaz Fejer με τα χειροποίητα μουσικά όργανα από την Ουγγαρία, και η Judit Hasznosi με τη χορωδιακή διδασκαλία από την Ουγγαρία. 
Η Λένκα, η Γιούντιθ, ο Άρι και η Κρίστα
Οι συμμετέχοντες ήταν από όλες τις ηπείρους και ο καθένας συνέβαλε με τον τρόπο και με τον πολιτισμό του σε αυτή την εκπληκτική ανταλλαγή μουσικών ιδεών.
 
Χορός και κίνηση

πρωινές μουσικές δράσεις στον κήπο και τον ήλιο

παρακολουθώντας με προσοχή

η Γιουντίκα  επί τω έργω

η Λένκα
η προεργασία της τελικής παρουσίασης
παιχνίδια από όλες τις χώρες

 

η ομάδα του Γκάμπορ με τα μουσικά όργανα στον κήπο
Και βέβαια μια βόλτα στον Δούναβη ήταν πολύ απολαυστική εμπειρία   καθώς και η περιήγηση στις ομορφιές της Βούδας και της Πέστης! 
 
 
 
 

 

 

savatto-parea

 Τα τμήματα της Χαράς και Μουσικής

Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου λειτουργούν τα τακτικά τμήματα  Μουσικής Αγωγής και Προπαιδείας για βρέφη, παιδιά και εφήβους. Τα προγράμματα μουσικής διδασκαλίας είναι εναρμονισμένα με τις πιο σύγχρονες μουσικο-παιδαγωγικές ιδέες. Προσφέρονται μαθήματα βιολιού και πιάνου για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και μαθήματα κιθάρας, φλογέρας  και κρουστών.

Περισσότερα

IMG 1824 300px

Εκδηλώσεις και εργαστήρια για παιδιά

Μικρές δράσεις με αφορμή μια μουσική, έναν πίνακα, ένα βιβλίο ή ήθη και έθιμα της κάθε εποχής. Μιάμιση ώρα γεμάτη με μουσικές και ιστορίες, αλλά και υγιεινό σπιτικό κέρασμα για όλα τα παιδιά. Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις για όλη την οικογένεια. Παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ομορφάινουν τα σαββατοκύριακα μικρών και μεγάλων.

Περισσότερα...

  Μουσικο-παιδαγωγικά Προγράμματα

Μικροί κύκλοι μαθημάτων

Τα μαθήματα της Χαράς και Μουσικής στην πλειοψηφία τους είναι ετήσια.Το πρόγραμμα Μουσικής για βρέφη 4-18 μηνών  πραγματοποιείται σε πεντάμηνους κύκλους. Ξεκινά τον Οκτώβριο και μπορεί να συμπληρωθεί με ένα μικρότερο κύκλο τρίμηνης διάρκειας.

περισσότερα

 

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα

Powered by mod LCA

 

Μουσική για παιδιά

 IMG 1661Είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσουμε πόσο πολύ τα παιδιά αγαπούν τη μουσική. Αγαπούν να τραγουδούν και να χορεύουν, να περπατούν στο ρυθμό και να παίζουν κρουστά όργανα. Αισθάνονται τη μουσική και μαγεύονται από τα μουσικά όργανα. Λατρεύουν τα παιδικά παραμύθια, τα παιδικά τραγούδια, τα παιδικά παιχνίδια.

Η έμφυτη μουσικότητα των παιδιών χρειάζεται ερέθισμα και ενίσχυση με ευχάριστες και απλές μουσικές ευκαιρίες. Στο εργαστήρι μουσικής δημιουργικής απασχόλησης «Χαρά και Μουσική» στην Περαία Θεσσαλονίκης, σε ένα χώρο όμορφο και οικείο δίνονται οι ευκαιρίες στα παιδιά να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικής  ανάλογα με την ηλικία και το ταλέντο τους .

Οι γονείς επιλέγουν πλέον την δημιουργική απασχόληση των παιδιών στον ελεύθερό τους χρόνο για να δώσουν ευκαιρίες για μάθηση αλλά και ψυχαγωγία. Η μουσική για παιδιά είναι μια από αυτές τις απασχολήσεις και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας αλλά και σε βρέφη 6-18 μηνών  να εκφραστούν με δραστηριότητες μουσικοκινητικής, ηχοϊστορίες, ακρόασης, παιδικής ορχήστρας και φωνητικών πειραματισμών.

Τα οφέλη της μουσικής προπαιδείας ( με τις ιδέες του Orff, Dalcroze, Codaly, Gordon και άλλων σύγχρονων μουσικοπαιδαγωγών) είναι σημαντικά για τα παιδιά γιατί δίνεται τη δυνατότητα για επικοινωνία, έκφραση συναισθημάτων, ανάπτυξη των ικανοτήτων και της διαφορετικότητας και ολοκλήρωση της προσωπικότητας.

Στο εργαστήρι μουσικής δημιουργικής απασχόλησης  Χαρά και Μουσική, μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού κάθε χρόνο συμμετέχουν βρέφη  από 6 μηνών έως και παιδιά στην εφηβεία, αλλά και ενήλικες στα διάφορα τμήματα μουσικής που επιλέγουν, παίρνουν μέρος στα μουσικά δημιουργικά εργαστήρια του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της χρονιάς αλλά και στα εξειδικευμένα  μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα  που απευθύνονται σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς και της καλοκαιρινής απασχόλησης των παιδιών σχολικής ηλικίας. Και επειδή βέβαια η μουσική με τα παιδιά είναι χαρά και για τους μεγάλους, για αυτό κάθε χρόνο παίρνουν μια γεύση των μουσικών δράσεων με τους γιορτινούς αποχαιρετισμούς τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι.

Μπορείτε να συμπληρώσετε αν επιθυμείτε το δελτίο ελεύθερης εισόδου για να συμμετάσχετε εσείς και το παιδί σας σε ένα τμήμα μουσικής που θα επιλέξετε και να έχετε την εμπειρία της Χαράς και Μουσικής!


Αρχή