center top logo

 

Τα παιδιά της Χαράς και Μουσικής παρέα με τους γονείς και τις δασκάλες τους θα παρακολουθήσουν το Σάββατο  5 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα την όπερα για παιδιά Ο Ιππότης του Χιονιού.

Η γενική είσοδος θα είναι 6 ευρώ (η κανονική τιμή είναι 10 ευρώ οι γονείς και 8 ευρώ το παιδί)

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην μουσικοθεατρική μας έξοδο στα τηλέφωνα :

2391 400752, 6973599041 και 6937216816

Είμαστε σίγουρες πως  θα περασουμε ένα πολύ όμορφο μουσικο-θεατρικό χειμωνιάτικο απόγευμα!

 

 

alt

 

 Μετά την περσινή επιτυχία, η «2ART»  και το θέατρο «Κολοσσαίον» συνεχίζουν και φέτος την πιο μεγάλη παραγωγή για σχολεία στη Θεσσαλονίκη. Είκοσι συντελεστές ζωντανεύουν 110 χρόνια μετά την σύνθεση της, την πρώτη όπερα για παιδιά, σε μια λαμπερή παραγωγή, με Πριγκίπισσες, Μάγους και Ιππότες. «Ο Ιππότης του Χιονιού» από 26 Σεπτεμβρίου 2015 θα βρίσκεται στο θέατρο «Κολοσσαίον».

 

Εννέα τραγουδιστές και εννιαμελής ορχήστρα ζωντανεύουν την ιστορία του «Ιππότη του Χιονιού» σε ένα μουσικό θέαμα , που σε συνδυασμό με παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις, πριν και μετά την επίσκεψη, θα εισάγουν τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της όπερας.

 

alt

Σύνοψη

 

Η αυλαία ανοίγει με τις πριγκίπισσες να παίζουν, απείθαρχες και εγωκεντρικές καταλήγουν να μαλώνουν και δεν ακούν ούτε την ίδια τους τη μητέρα που έρχεται. Εκείνη σε μια στιγμή έντασης εύχεται αντί για τις αχάριστες κόρες να είχε ένα γιο. Τότε ξεσπάει μια χιονοθύελλα που παίρνει μακριά τις πριγκίπισσες. Όταν το χιόνι καταλαγιάζει εμφανίζεται ο Ιβάν, ο Ιππότης του Χιονιού, που ανακοινώνει στην Τσαρίνα πως είναι ο γιος που ζήτησε. Εκείνη παρά τη χαρά για την άφιξη του, μετανιώνει για την τιμωρία που είχαν οι κόρες της και θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο. Βλέποντας την μεταμέλεια και την λύπη της Τσαρίνας ο Ιβάν της λέει πως θα πάει να τις βρει και να τις φέρει πίσω.

 Βαθιά μέσα στο δάσος οι Πριγκίπισσες είναι φυλακισμένες στο σπίτι ενός Μάγου. Συναντώντας τον Ιβάν του λένε πόσο μετανιωμένες είναι για τη συμπεριφορά τους, πως θέλουν να επανορθώσουν που στεναχώρησαν τη μητέρα τους και του ζητάνε να τις βοηθήσει να γυρίσουν στο παλάτι. Εκείνος μετά από τρεις προσπάθειες καταφέρνει να σκοτώσει το Μάγο και να ελευθερώσει τις αδελφές του.

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα

 

Η μουσική ,ρομαντική και χαρακτηριστικά Ρωσική, δημιουργεί τον καμβά πάνω στον οποίο κτίζεται μια ιστορία με έντονο ηθικοπλαστικό ρόλο. Η άρρηκτη σχέση του λάθους  και της τιμωρίας θα μάθει στους ήρωες ότι τα σφάλματα έχουν συνέπειες, που πολλές φορές αναιρούνται με δυσκολία. Τελικά η αγάπη έναντι του χρήματος δίνει τη λύση.

Με φόντο ένα παλάτι , αλλά και τα σκοτεινά χιονισμένα Ρωσικά δάση , πριγκίπισσες , τσαρίνες, μάγοι και ιππότες θα μπλεχτούνε σε χιονοθύελλες και μάχες μέσα σε ένα πραγματικά παραμυθένιο κόσμο.

 

Παράλληλες Εκπαιδευτικές Δράσεις

 

•   Ζωντανή παρουσίαση των οργάνων της ορχήστρας και των τραγουδιστών, στο τέλος της παράστασης,  όπου τα παιδιά μπορούν να παραθέσουν ερωτήματα.

Μετά την επίσκεψή σας

•   Έκθεση παιδικής ζωγραφικής, με θέμα τον "Ιππότη του Χιονιού", που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο στο τέλος της σεζόν , με έργα των μαθητών που θα μας αποστείλετε ηλεκτρονικά η ταχυδρομικά.

 

Ο César Cui και ο “ Ιππότης Του Χιονιού”

 

«...έχω μια πολύ δελεαστική πρόταση, να γράψω μια όπερα-παραμύθι για παιδιά, με τρεις σολίστες και δίφωνη χορωδία . Ομολογώ πώς είναι κάτι νέο και πολύ δελεαστικό ....»

César Antonovich Cui, 1905

 

Ο «Ιππότης Του Χιονιού» ολοκληρώθηκε το 1906 και η πρεμιέρα του είχε τόση επιτυχία που αμέσως προτάθηκαν στον Cui άλλες τρεις όπερες για παιδιά.

Έχοντας γράψει πολλά έργα για πιάνο , για σύνολα δωματίου, πολλά χορωδιακά και διάφορα ορχηστρικά έργα, ο Cui είναι κυρίως γνωστός για τις σημαντικές δουλειές του στην όπερα. Η εισαγωγή όμως, της ιδέας της όπερας για παιδιά τον κάνει πρωτοπόρο.

 Στον «Ιππότη του Χιονιού» συνεργάζεται με τη λιμπρετίστα Marina Stanislavovna Pol, και βασίζουν την ιστορία τους σε παραδοσιακά Ρωσικά παραμύθια . Έξι Πριγκίπισσες, η Τσαρίνα, ένας νεαρός Ιππότης και ο απειλητικός Μάγος-πουλί μπλέκονται σε περιπέτειες με φόντο τα αχανή παγωμένα Ρωσικά δάση.

 Μετά την πρώτη πρεμιέρα στη Γιάλτα το 1906 ακολούθησε επίσημη πρεμιέρα στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης το 1908. Από τότε και λόγω της μεγάλης απήχησης που είχε, το έργο παρουσιάστηκε αρκετές φορές ακόμα και στα σοβιετικά χρόνια.

 

Συντελεστές

 

Μουσική :  César Antonovich Cui

Λιμπρέτο :  Marina Stanislavovna Pol

Σκηνοθεσία-Σκηνικά-Κοστούμια :  Αθανάσιος Κολαλάς

Ενορχήστρωση-Μουσική Προετοιμασία/Διεύθυνση :  Θεόδωρος Αλβανός

Προσαρμογή στα Ελληνικά :  Αθανάσιος Κολαλάς

Φωτισμός :  Ανέστης Άγκος

Υλοποίηση Video :  Waft-Design

Διάρκεια παράτασης :  50’

 

Σταματία Μολλούδη Τσαρίνα

Βασίλειος Γκουνέλας Μάγος

Δημήτριος Καρολίδης Ιππότης

Πέτρος Πουτιός Ιππότης

Δανάη Κυρίτση Πριγκίπισσα

Ζωή Λιάπη Πριγκίπισσα

Κατερίνα Μήρτσιου Πριγκίπισσα

Σοφία Χατζηστεργίου Πριγκίπισσα

Αντιγόνη Χαλκιά Πριγκίπισσα

Νατάσα Κοψαχείλη Πριγκίπισσα

Κυριακή Ιωακειμίδου Πριγκίπισσα

Αλέξανδρος Γούνης Φλάουτο

Αλέξανδρος Άγγελος Φακιολάς Κλαρινέτο

Αντώνης Βασιλειάδης Κρουστός

Αθανάσιος Κανδύλας Τσέλο

Στέλλα Τέμπρελη Τσέλο

Κωνσταντίνος Αναστασιάδης Βιολί 1

Αναστασία-Άρτεμις Δημοπούλου Βιολί 2

Λυγία Μηλιά Κοντραμπάσο

 

 

 

Τα τμήματα της Χαράς και Μουσικής

Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου λειτουργούν τα τακτικά τμήματα  Μουσικής Αγωγής και Προπαιδείας για βρέφη, παιδιά και εφήβους. Τα προγράμματα μουσικής διδασκαλίας είναι εναρμονισμένα με τις πιο σύγχρονες μουσικο-παιδαγωγικές ιδέες. Προσφέρονται μαθήματα βιολιού και πιάνου για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και μαθήματα κιθάρας, φλογέρας  και κρουστών.

 Μικρές δράσεις για παιδιά

Μικρές δράσεις με αφορμή μια μουσική, έναν πίνακα, ένα βιβλίο ή ήθη και έθιμα της κάθε εποχής. 

 Μικροί κύκλοι μαθημάτων

  Στη διάρκεια της χρονιάς λειτουργούν μικροί κύκλοι μαθημάτων για όλες τις ηλικίες. Μουσική τεχνολογία, Μουσικοπαιδαγωγική επιμόρφωση, summer piano

 

 

 

Θέλετε να σας στέλνουμε τα νέα μας; Εγγραφείτε στο newsletter!Μέσω του ενημερωτικού δελτίου, θα λαμβάνετε με email τα νέα μας. Στη λίστα αυτή μπορούν να γραφτούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητές μας.
Joomla Extensions powered by Joobi

Πρόσφατες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα

Powered by mod LCA

Αρχή