alt
 
Το τριήμερο 27-29 Νοεμβρίου 2015, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε το 7ο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση με θέμα «Μουσικός Γραμματισμός: Τυπικές και Άτυπες Μορφές Μουσικής Διδασκαλίας-Μάθησης», σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και με τη συνεργασία πέντε πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας: Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ., ΤΕΠΑΕ του Α.Π.Θ., ΤΜΕΤ του ΠΑ.ΜΑΚ., Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου και Τ.Μ.Σ. του ΕΚΠΑ.

 

alt

                          καλλιτεχνική εκδήλωση στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής (νέο κτήριο)

Η επιτυχία του συνεδρίου τόσο σε επιστημονικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο ήταν πολύ μεγάλη. Μέσα από τις εισηγήσεις, εργαστήρια και τις στρογγυλές τράπεζες αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν έρευνες και παρουσιάσεις διακεκριμένων ερευνητών και μουσικών. Τα καλλιτεχνικά σχήματα που πήραν μέρος στο συνέδριο οι χορωδίες, οι ορχήστρες, τα παιδιά από δημοτικά σχολεία και γυμνάσια καθώς και οι φοιτητές με τις μουσικές και παιδαγωγικές τους ομάδες άφησαν το στίγμα τους και χάρισαν μια πολύ ευχάριστη αίσθηση σε όλους τους συνέδρους.

 

alt

                                   η οργανωτική επιτροπή και οι εθελοντές του συνεδρίου

Στον οργανωτικό τομέα η οργανωτική και η επιστημονική επιτροπή της Ε.Ε.Μ.Ε. δούλεψαν περίπου ενάμιση χρόνο πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Και φυσικά τις μέρες του συνεδρίου η Ε.Ε.Μ.Ε. μαζί με τους εθελοντές (κοντά 50 νέα παιδιά που δώσανε την ψυχή τους για αυτή τη διοργάνωση) καθώς επίσης και με το προσωπικό και τους υπεύθυνους του Μεγάρου Μουσικής με την άψογη συνεργασία και υποστήριξή τους συνέβαλαν στην επιτυχία του συνεδρίου.

 

alt

                           η Μαρίζα Κωχ στο εργαστήριό της με τα παιδιά και τους μεγάλους
 

 Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπήρχαν μερικές εκδηλώσεις οι οποίες ήταν ανοιχτές στο κοινό, όπως το εργαστήριο της Μαρίζας Κωχ η οποία ήθελε να παίξει και με παιδιά, αλλά να δείξει και στους συνέδρους τη μέθοδο διδασκαλίας της φωνητικής αγωγής που εφαρμόζει εδώ και χρόνια στο εργαστήριό της. Ανάμεσα στα παιδιά που πήραν μέρος ήταν και μαθητές της Χαράς και Μουσικής που απόλαυσαν την " κυρία με τα μακριά μαλλιά" όπως είπε χαρακτηριστικά ένα κοριτσάκι. 

                                           alt
                                 οι σύνεδροι και το κοινό σε διάδραση με τους μουσικούς-ηθοποιούς

Ανοιχτές για το κοινό της πόλης ήταν και οι βραδινές παραστάσεις του Σαββάτου και οι συναυλίες λήξης του Συνεδρίου την Κυριακή το απόγευμα. Και σε αυτές υποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά μαθητές μας.                                                             
Η Χαρά και Μουσική εκπροσωπήθηκε στην Οργανωτική επιτροπή από την Κατερίνα και τη Μαρία που πρόσφεραν το καλύτερο που μπόρεσαν σε αυτά που είχαν αναλάβει να κάνουν, η Μαρία γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής και η Κατερίνα υπεύθυνη των εργαστηρίων.
                                              alt
                              η Μαρία λίγο πρίν τις εγγραφές την πρώτη μέρα του συνεδρίου          
                                              alt
                                η Κατερίνα μαζί με την ομάδα των εγγραφών των συνέδρων


Παράλληλα η Χαρά και Μουσική πήρε μέρος και στο επιστημονικό μέρος του συνεδρίου με μία αναρτημένη ανακοίνωση (poster) από την Κατερίνα και την Έρρικα με θέμα τη Μουσική για βρέφη και το πρόγραμμα Ανακαλύπτω τον κόσμο με μουσική, το οποίο εφαρμόζεται στη Χαρά και Μουσική. Το θέμα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και οι δύο εισηγήτριες απαντούσαν στις ερωτήσεις με επιστημονική επάρκεια αλλά και μεγάλο ενθουσιασμό
                                              alt
                                   μπροστά στο poster της Έρρικας και της Κατερίνας


Στα συμπεράσματα των εργασιών του συνεδρίου τονίστηκε ο ρόλος της μουσικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την έρευνα στη σημερινή μεταμοντέρνα εποχή, η σημασία των εμπειριών σε πλούσια και ποιοτικά μουσικά περιβάλλοντα, η ευεργετική επίδραση της ενεργητικής ενασχόλησης με τη μουσική στην εν γένει ανάπτυξη, η ανάγκη για αλληλοσυμπλήρωση του τυπικού με τις διαδικασίες του άτυπου μουσικού γραμματισμού. Τέλος, υπογραμμίστηκε από πολλές πλευρές η ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών ανθρώπων, Ενώσεων και φορέων για την ανάπτυξη της μουσικής εκπαίδευσης και του πολιτισμού ως προϋπόθεση για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας και οι άνθρωποι σήμερα.

alt   
ο πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής Νίκος Θεοδωρίδης με τους φοιτητές του, τους Παιχνιδιάτορες του Πύργου

 

savatto-parea

 Τα τμήματα της Χαράς και Μουσικής

Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου λειτουργούν τα τακτικά τμήματα  Μουσικής Αγωγής και Προπαιδείας για βρέφη, παιδιά και εφήβους. Τα προγράμματα μουσικής διδασκαλίας είναι εναρμονισμένα με τις πιο σύγχρονες μουσικο-παιδαγωγικές ιδέες. Προσφέρονται μαθήματα βιολιού και πιάνου για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και μαθήματα κιθάρας, φλογέρας  και κρουστών.

Περισσότερα

IMG 1824 300px

Εκδηλώσεις και εργαστήρια για παιδιά

Μικρές δράσεις με αφορμή μια μουσική, έναν πίνακα, ένα βιβλίο ή ήθη και έθιμα της κάθε εποχής. Μιάμιση ώρα γεμάτη με μουσικές και ιστορίες, αλλά και υγιεινό σπιτικό κέρασμα για όλα τα παιδιά. Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις για όλη την οικογένεια. Παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ομορφάινουν τα σαββατοκύριακα μικρών και μεγάλων.

Περισσότερα...

  Μουσικο-παιδαγωγικά Προγράμματα

Μικροί κύκλοι μαθημάτων

Τα μαθήματα της Χαράς και Μουσικής στην πλειοψηφία τους είναι ετήσια.Το πρόγραμμα Μουσικής για βρέφη 4-18 μηνών  πραγματοποιείται σε πεντάμηνους κύκλους. Ξεκινά τον Οκτώβριο και μπορεί να συμπληρωθεί με ένα μικρότερο κύκλο τρίμηνης διάρκειας.

περισσότερα

 

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα

Powered by mod LCA

 

Μουσική για παιδιά

 IMG 1661Είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσουμε πόσο πολύ τα παιδιά αγαπούν τη μουσική. Αγαπούν να τραγουδούν και να χορεύουν, να περπατούν στο ρυθμό και να παίζουν κρουστά όργανα. Αισθάνονται τη μουσική και μαγεύονται από τα μουσικά όργανα. Λατρεύουν τα παιδικά παραμύθια, τα παιδικά τραγούδια, τα παιδικά παιχνίδια.

Η έμφυτη μουσικότητα των παιδιών χρειάζεται ερέθισμα και ενίσχυση με ευχάριστες και απλές μουσικές ευκαιρίες. Στο εργαστήρι μουσικής δημιουργικής απασχόλησης «Χαρά και Μουσική» στην Περαία Θεσσαλονίκης, σε ένα χώρο όμορφο και οικείο δίνονται οι ευκαιρίες στα παιδιά να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικής  ανάλογα με την ηλικία και το ταλέντο τους .

Οι γονείς επιλέγουν πλέον την δημιουργική απασχόληση των παιδιών στον ελεύθερό τους χρόνο για να δώσουν ευκαιρίες για μάθηση αλλά και ψυχαγωγία. Η μουσική για παιδιά είναι μια από αυτές τις απασχολήσεις και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας αλλά και σε βρέφη 6-18 μηνών  να εκφραστούν με δραστηριότητες μουσικοκινητικής, ηχοϊστορίες, ακρόασης, παιδικής ορχήστρας και φωνητικών πειραματισμών.

Τα οφέλη της μουσικής προπαιδείας ( με τις ιδέες του Orff, Dalcroze, Codaly, Gordon και άλλων σύγχρονων μουσικοπαιδαγωγών) είναι σημαντικά για τα παιδιά γιατί δίνεται τη δυνατότητα για επικοινωνία, έκφραση συναισθημάτων, ανάπτυξη των ικανοτήτων και της διαφορετικότητας και ολοκλήρωση της προσωπικότητας.

Στο εργαστήρι μουσικής δημιουργικής απασχόλησης  Χαρά και Μουσική, μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού κάθε χρόνο συμμετέχουν βρέφη  από 6 μηνών έως και παιδιά στην εφηβεία, αλλά και ενήλικες στα διάφορα τμήματα μουσικής που επιλέγουν, παίρνουν μέρος στα μουσικά δημιουργικά εργαστήρια του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της χρονιάς αλλά και στα εξειδικευμένα  μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα  που απευθύνονται σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς και της καλοκαιρινής απασχόλησης των παιδιών σχολικής ηλικίας. Και επειδή βέβαια η μουσική με τα παιδιά είναι χαρά και για τους μεγάλους, για αυτό κάθε χρόνο παίρνουν μια γεύση των μουσικών δράσεων με τους γιορτινούς αποχαιρετισμούς τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι.

Μπορείτε να συμπληρώσετε αν επιθυμείτε το δελτίο ελεύθερης εισόδου για να συμμετάσχετε εσείς και το παιδί σας σε ένα τμήμα μουσικής που θα επιλέξετε και να έχετε την εμπειρία της Χαράς και Μουσικής!


Αρχή