Όταν κάναμε την αίτηση  η Κατερίνα  και εγώ (η Μαρία) για να συμμετάσχουμε στο διεθνές μουσικό σεμινάριο Orff meets classics στη Νίτρα της Σλοβακίας, δεν περιμέναμε  ότι θα ζούσαμε αυτές τις 5 γεμάτες μουσική και ενέργεια μέρες!
Το σεμινάριο οργανώθηκε από τη σλοβάκικη ένωση Orff-Schulwerk, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής του πανεπιστημίου της Νίτρα Constantine the Philosopher, και την υποστήριξη του  γερμανικού ιδρύματος  Carl Οrff-Schulwerk και του Σλοβάκικου υπουργείου παιδείας. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στο μοναστήρι Saint Gorazd κάτω από το επιβλητικό κάστρο της Νίτρα.

Η καταπράσινη πλατεία  που ήταν ανάμεσα από τα δύο κτήρια που φιλοξενούσαν το σεμινάριο είχε στη μέση και το άγαλμα  του ιππότη Pribina που έδωσε αφορμές για πολλά μουσικά και θεατρικά δρώμενα.

Το θέμα του σεμιναρίου ήταν  η φιλοσοφία του Orff συναντά την κλασική μουσική ( με την ευρύτερη εννοια). Το κεντρικό μουσικό κομμάτι ήταν "η μάνα μου η χήνα"  του Μωρίς Ραβέλ.

Οι διδάσκοντες του σεμιναρίου εξαιρετικοί. Τι να πει κανείς για τη Lenka Pospisilova από την Πράγα! Η ψυχή των σεμιναρίων αυτών που για 20 χρόνια διοργανώνονται στα κοντινά κράτη (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Αυστρία κ.α.). Η Λένκα έχει 20 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα σεμινάρια αυτά. Καταπληκτική μουσικός, παιδαγωγός και πάνω από όλα εξαιρετικός άνθρωπος! Στα μαθήματά της γίνονται όλα τόσο εύκολα! Χορός, ιστορίες, τραγούδι, ενορχηστρώσεις και μουσική με ποιότητα αλλά και χαρά!

 
Ο James Harding από το Σαν Φραντσίκο. Ένα κεφάλαιο από μόνος του είναι αυτός ο άνθρωπος. Μας εισήγαγε στον κόσμο της τεχνολογίας και στο πως μπορούμε να συνδέσουμε αυτές τις ιδέες με τη μουσική παιδαγωγική και εκπαίδευση. Κινούμενα σχέδια με επένδυση μουσικής με την κατάλληλη καθοδήγηση και τον τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και μουσικές από το Μπαλί (γκαμελάν) ακούγονταν από ορχήστρες που στήνονταν  μέσα σε μία ώρα. 
Το έργο του και η μουσικοπαιδαγωγική του θεώρηση μας ήταν γνωστά καθώς εφαρμόζουμε στη Χαρά και Μουσική εδώ και χρόνια στοιχεία από τα βιβλία του, αλλά βέβαια η προσωπική επικοινωνία είναι κάτι το διαφορετικό και ανεκτίμητο.
 
 Christine Schoenherr, ανεξάντλητη, ακούραστη, με ενέργεια πολλή! Sentire la musica, ήταν το θέμα της. Σε οποιαδήποτε ηλικία η μουσική δίνει φτερά στην ψυχή του ανθρώπου. Η Christine επικεντρώνει τις μουσικές της δραστηριότητες στη μουσική για μεγαλύτερους ανθρώπους  που βρίσκονται σε ιδρύματα ή απλά σε ομάδες  και είναι άνω των 60 χρόνων. 

Janina Rubin, χορεύτρια χορογράφος, η πιο νεαρή επιμορφώτρια στο σεμινάριο. πάντα χαμογελαστή, υπομονετική και πολύ καλή παιδαγωγός. Φαντασία και κίνηση, οπτικά ερεθίσματα για μίμηση κινήσεων και στο τέλος μια πολύ ενδιαφέρουσα χορογραφία πάνω σε θέμα του Ραβέλ αποτέλεσαν αντικείμενο του εργαστηρίου της. 

 Βέβαια ξέρουμε όλοι πως για να γίνει ένα σεμιάριο χρειάζεται πολλή προσπάθεια από πολλούς ανθρώπους πριν και μετά από αυτό. Μπράβο στους εθελοντές σπουδαστές του Πανεπιστημίου της Νίτρα, και ιδιαίτερα στη γλυκιά Σόνια και στον ακούραστο Τόμας,

αλλά και  στον Κallos Coloman από το Salzburg και στην Μίρκα Blazekova (αριστερά) αντιπρόεδρο της ένωσης Ορφ της Σλοβακίας.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα μας πρόσφεραν.
 
 
 Φέτος ήταν το 20ο διεθνές καλοκαιρινό σεμινάριο με αυτούς τους φορείς-εταίρους. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου με μια μικρή ιστορική αναδρομή από το 1998  γιορτάσαμε τα γενέθλια με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και με 20 κεριά πάνω σε μια νόστιμη και δροσερή τούρτα. Χρόνια πολλά!

 

savatto-parea

 Τα τμήματα της Χαράς και Μουσικής

Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου λειτουργούν τα τακτικά τμήματα  Μουσικής Αγωγής και Προπαιδείας για βρέφη, παιδιά και εφήβους. Τα προγράμματα μουσικής διδασκαλίας είναι εναρμονισμένα με τις πιο σύγχρονες μουσικο-παιδαγωγικές ιδέες. Προσφέρονται μαθήματα βιολιού και πιάνου για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και μαθήματα κιθάρας, φλογέρας  και κρουστών.

Περισσότερα

IMG 1824 300px

Εκδηλώσεις και εργαστήρια για παιδιά

Μικρές δράσεις με αφορμή μια μουσική, έναν πίνακα, ένα βιβλίο ή ήθη και έθιμα της κάθε εποχής. Μιάμιση ώρα γεμάτη με μουσικές και ιστορίες, αλλά και υγιεινό σπιτικό κέρασμα για όλα τα παιδιά. Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις για όλη την οικογένεια. Παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ομορφάινουν τα σαββατοκύριακα μικρών και μεγάλων.

Περισσότερα...

  Μουσικο-παιδαγωγικά Προγράμματα

Μικροί κύκλοι μαθημάτων

Τα μαθήματα της Χαράς και Μουσικής στην πλειοψηφία τους είναι ετήσια.Το πρόγραμμα Μουσικής για βρέφη 4-18 μηνών  πραγματοποιείται σε πεντάμηνους κύκλους. Ξεκινά τον Οκτώβριο και μπορεί να συμπληρωθεί με ένα μικρότερο κύκλο τρίμηνης διάρκειας.

περισσότερα

 

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα

Powered by mod LCA

 

Μουσική για παιδιά

 IMG 1661Είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσουμε πόσο πολύ τα παιδιά αγαπούν τη μουσική. Αγαπούν να τραγουδούν και να χορεύουν, να περπατούν στο ρυθμό και να παίζουν κρουστά όργανα. Αισθάνονται τη μουσική και μαγεύονται από τα μουσικά όργανα. Λατρεύουν τα παιδικά παραμύθια, τα παιδικά τραγούδια, τα παιδικά παιχνίδια.

Η έμφυτη μουσικότητα των παιδιών χρειάζεται ερέθισμα και ενίσχυση με ευχάριστες και απλές μουσικές ευκαιρίες. Στο εργαστήρι μουσικής δημιουργικής απασχόλησης «Χαρά και Μουσική» στην Περαία Θεσσαλονίκης, σε ένα χώρο όμορφο και οικείο δίνονται οι ευκαιρίες στα παιδιά να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικής  ανάλογα με την ηλικία και το ταλέντο τους .

Οι γονείς επιλέγουν πλέον την δημιουργική απασχόληση των παιδιών στον ελεύθερό τους χρόνο για να δώσουν ευκαιρίες για μάθηση αλλά και ψυχαγωγία. Η μουσική για παιδιά είναι μια από αυτές τις απασχολήσεις και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας αλλά και σε βρέφη 6-18 μηνών  να εκφραστούν με δραστηριότητες μουσικοκινητικής, ηχοϊστορίες, ακρόασης, παιδικής ορχήστρας και φωνητικών πειραματισμών.

Τα οφέλη της μουσικής προπαιδείας ( με τις ιδέες του Orff, Dalcroze, Codaly, Gordon και άλλων σύγχρονων μουσικοπαιδαγωγών) είναι σημαντικά για τα παιδιά γιατί δίνεται τη δυνατότητα για επικοινωνία, έκφραση συναισθημάτων, ανάπτυξη των ικανοτήτων και της διαφορετικότητας και ολοκλήρωση της προσωπικότητας.

Στο εργαστήρι μουσικής δημιουργικής απασχόλησης  Χαρά και Μουσική, μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού κάθε χρόνο συμμετέχουν βρέφη  από 6 μηνών έως και παιδιά στην εφηβεία, αλλά και ενήλικες στα διάφορα τμήματα μουσικής που επιλέγουν, παίρνουν μέρος στα μουσικά δημιουργικά εργαστήρια του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της χρονιάς αλλά και στα εξειδικευμένα  μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα  που απευθύνονται σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς και της καλοκαιρινής απασχόλησης των παιδιών σχολικής ηλικίας. Και επειδή βέβαια η μουσική με τα παιδιά είναι χαρά και για τους μεγάλους, για αυτό κάθε χρόνο παίρνουν μια γεύση των μουσικών δράσεων με τους γιορτινούς αποχαιρετισμούς τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι.

Μπορείτε να συμπληρώσετε αν επιθυμείτε το δελτίο ελεύθερης εισόδου για να συμμετάσχετε εσείς και το παιδί σας σε ένα τμήμα μουσικής που θα επιλέξετε και να έχετε την εμπειρία της Χαράς και Μουσικής!


Αρχή