center top logo

παιδιά και μουσική Χαρά και Μουσική

Ο καθένας μας έχει μέσα του τη μουσική. Γεννηθήκαμε με τη μουσική μέσα μας. Μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης  είναι και η ικανότητα να ανταποκρίνεται στη μουσική με το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα, να θυμάται και να αναγνωρίζει μελωδίες και να αισθάνεται το ρυθμό. Κανένας δε γνωρίζει  γιατί κάθε άνθρωπος γεννιέται με βασικές μουσικές  ικανότητες, παρόλα αυτά  αυτό είναι μια πραγματικότητα. Μέσα από το πέρασμα των γενεών  η μουσική συμβάλλει  στο να θυμάται κάθε λαός  την  ιστορία  και τα ήθη και έθιμά του, εμπλουτίζει  τις γιορτινές εκφράσεις  των ανθρώπων, μεταφέρει μηνύματα, εκφράζει τη λυπη και τη χαρά και φέρνει  απόλαυση στις  ζωές των ανθρώπων. Κάθε λαός  έχει τη δική του μουσική και κάθε άνθρωπος αναπτύσσει  έναν μοναδικό τρόπο για να   ανταποκρίνεται και να συμμετέχει στη μουσική.

Είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσει κάποιος πόσο πολύ αγαπούν τα παιδιά τη μουσική. Αγαπούν να τραγουδούν και να χορεύουν, να δημιουργούν  μόνα τους τραγούδια και να χτυπούν παλαμάκια με το ρυθμό της μουσικής. Αισθάνονται το συναίσθημα της μουσικής αλλά και ενθουσιάζονται με το άκουσμα των μουσικών οργάνων.

Κάθε παιδί είναι  προικισμένο με μουσικές δυνατότητες, οι οποίες πρέπει να ενεργοποιηθούν  μέσα από την ενασχόλησή του με τη μουσική. Οι μουσικές ικανότητες των παιδιών χρειάζονται  ερεθίσματα αλλά και ενθάρρυνση. Τα παιδιά έχουν  ανάγκη από απλές βασικές μουσικές ευκαιρίες.

Όπως συμβαίνει  με την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, δηλαδή ότι κάθε άνθρωπος  μπορεί να  μιλήσει αλλά δεν μπορεί να πει ούτε λέξη από τη γλώσσα  του αν δεν έρθει σε επαφή με ανθρώπους που μιλούν τη γλώσσα αυτή για να μάθει από αυτούς, παρόμοια οι μουσικές ικανότητες των παιδιών βρίσκονται σε ύπνωση μέχρι να ξυπνήσουν με τη συμμετοχή  τους  σε μουσικές  δραστηριότητες.

Τα παιδιά έχουν πολλές ικανότητες και μόνο λίγα χρόνια  στη διάθεσή τους  για να τις  αναπτύξουν. Γιατί λοιπόν πρέπει τα παιδιά   να καλλιεργήσουν τις μουσικές ικανότητές τους;

 Πολλά από τα οφέλη της μουσικής  είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Σύγχρονες έρευνες επισημαίνουν πολλά περισσότερα οφέλη από τη μουσική πράξη. Μερικοί λόγοι που ενισχύουν την άποψη της ενασχόλησης των παιδιών με τη μουσική ( αλλά και των ενηλίκων) είναι επιγραμματικά:

Η μουσική  ενώνει.

Η μουσική αποτελεί παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας.

Η μουσική είναι μια γλώσσα συναισθήματων.

Η μουσική ολοκληρώνει το άτομο.

Η μουσική κάνει πιο έξυπνους ανθρώπους.

Η μουσική είναι κομμάτι του εαυτού μας.  Χωρίς  αυτήν δεν είμαστε πλήρεις,

Για να αναπτύξουν τις μουσικές ικανότητές τους έχουν ανάγκη τους ενήλικες, τους γονείς  για να μοιραστούν τη μουσική  μαζί τους. Για να μάθουν μουσική  τα παιδιά χρειάζονται τη φαντασία  αλλά και να μπορούν να συγκεντρώνουν την προσοχή τους. Μπορείτε να βοηθήσετε  τη φαντασία των παιδιών με  την αναγνωση βιλίων, με τη διήγηση παραμυθιών, με το τραγούδι, την ακρόαση μουσικής.  Εσείς σαν γονείς των παιδιών σας γνωρίζετε καλυτερα από τον καθένα τι επιθυμείτε για το παιδί σας και πώς να το φροντίσετε.

Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν  μουσική και να την παρουσιάζουν στους γονείς, στο σχολείο. Η παρουσίαση δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλη , ένα τραγούδι είναι αρκετό. Επίσης αγαπούν πολύ να ηχογραφούν τη φωνή τους ή το όργανο που παίζουν και μετά να  το ακούν  και πάλι. Αρέσουν  να επαναλαμβάνουν αυτά που τους ενθουσιάζουν.

Αγαπούν πολύ να αναγνωρίζουν κάτι το οικείο. Να ανγνωρίζουν ένα μουσικό όργανο, ένα τραγούδι. Όταν ακουν για πρώτη φορά μια μουσική μπορεί να αντιδρούν. Όμως από τη δευτερη φορά και μετά που εξοικειώνονται με τη μουσική  απολαμβάνουν την ευχαρίστηση της μουσικής.

Μοιραστείτε τις μουσικές που σας αρέσουν με τα παιδιά, παίξτε μουσικά παιχνίδια, κάντε μαζί μουσικές ακροάσεις, ενθαρρύντε τα παιδιά να χορέψουν , να τραγουδήσουν, να κτυπήσουν το ρυθμό.

Η μουσική είναι σημαντική για τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες  γιατί:

Η  μουσική είναι ήχος και συναίσθημα μαζί, έκφραση του ανθρώπου και επικοινωνία με τους άλλους.

Μαρία Κουρκουρίκα, μουσικοπαιδαγωγός

 

Τα τμήματα της Χαράς και Μουσικής

Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου λειτουργούν τα τακτικά τμήματα  Μουσικής Αγωγής και Προπαιδείας για βρέφη, παιδιά και εφήβους. Τα προγράμματα μουσικής διδασκαλίας είναι εναρμονισμένα με τις πιο σύγχρονες μουσικο-παιδαγωγικές ιδέες. Προσφέρονται μαθήματα βιολιού και πιάνου για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και μαθήματα κιθάρας, φλογέρας  και κρουστών.

 Μικρές δράσεις για παιδιά

Μικρές δράσεις με αφορμή μια μουσική, έναν πίνακα, ένα βιβλίο ή ήθη και έθιμα της κάθε εποχής. 

 Μικροί κύκλοι μαθημάτων

  Στη διάρκεια της χρονιάς λειτουργούν μικροί κύκλοι μαθημάτων για όλες τις ηλικίες. Μουσική τεχνολογία, Μουσικοπαιδαγωγική επιμόρφωση, summer piano

 

 

 

Θέλετε να σας στέλνουμε τα νέα μας; Εγγραφείτε στο newsletter!Μέσω του ενημερωτικού δελτίου, θα λαμβάνετε με email τα νέα μας. Στη λίστα αυτή μπορούν να γραφτούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητές μας.
Joomla Extensions powered by Joobi

Πρόσφατες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα

Powered by mod LCA

Αρχή