center top logo

Όταν κάναμε την αίτηση  η Κατερίνα  και εγώ (η Μαρία) για να συμμετάσχουμε στο διεθνές μουσικό σεμινάριο Orff meets classics στη Νίτρα της Σλοβακίας, δεν περιμέναμε  ότι θα ζούσαμε αυτές τις 5 γεμάτες μουσική και ενέργεια μέρες!
Το σεμινάριο οργανώθηκε από τη σλοβάκικη ένωση Orff-Schulwerk, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής του πανεπιστημίου της Νίτρα Constantine the Philosopher, και την υποστήριξη του  γερμανικού ιδρύματος  Carl Οrff-Schulwerk και του Σλοβάκικου υπουργείου παιδείας. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στο μοναστήρι Saint Gorazd κάτω από το επιβλητικό κάστρο της Νίτρα.

Η καταπράσινη πλατεία  που ήταν ανάμεσα από τα δύο κτήρια που φιλοξενούσαν το σεμινάριο είχε στη μέση και το άγαλμα  του ιππότη Pribina που έδωσε αφορμές για πολλά μουσικά και θεατρικά δρώμενα.

Το θέμα του σεμιναρίου ήταν  η φιλοσοφία του Orff συναντά την κλασική μουσική ( με την ευρύτερη εννοια). Το κεντρικό μουσικό κομμάτι ήταν "η μάνα μου η χήνα"  του Μωρίς Ραβέλ.

Οι διδάσκοντες του σεμιναρίου εξαιρετικοί. Τι να πει κανείς για τη Lenka Pospisilova από την Πράγα! Η ψυχή των σεμιναρίων αυτών που για 20 χρόνια διοργανώνονται στα κοντινά κράτη (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Αυστρία κ.α.). Η Λένκα έχει 20 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα σεμινάρια αυτά. Καταπληκτική μουσικός, παιδαγωγός και πάνω από όλα εξαιρετικός άνθρωπος! Στα μαθήματά της γίνονται όλα τόσο εύκολα! Χορός, ιστορίες, τραγούδι, ενορχηστρώσεις και μουσική με ποιότητα αλλά και χαρά!

 
Ο James Harding από το Σαν Φραντσίκο. Ένα κεφάλαιο από μόνος του είναι αυτός ο άνθρωπος. Μας εισήγαγε στον κόσμο της τεχνολογίας και στο πως μπορούμε να συνδέσουμε αυτές τις ιδέες με τη μουσική παιδαγωγική και εκπαίδευση. Κινούμενα σχέδια με επένδυση μουσικής με την κατάλληλη καθοδήγηση και τον τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και μουσικές από το Μπαλί (γκαμελάν) ακούγονταν από ορχήστρες που στήνονταν  μέσα σε μία ώρα. 
Το έργο του και η μουσικοπαιδαγωγική του θεώρηση μας ήταν γνωστά καθώς εφαρμόζουμε στη Χαρά και Μουσική εδώ και χρόνια στοιχεία από τα βιβλία του, αλλά βέβαια η προσωπική επικοινωνία είναι κάτι το διαφορετικό και ανεκτίμητο.
 
 Christine Schoenherr, ανεξάντλητη, ακούραστη, με ενέργεια πολλή! Sentire la musica, ήταν το θέμα της. Σε οποιαδήποτε ηλικία η μουσική δίνει φτερά στην ψυχή του ανθρώπου. Η Christine επικεντρώνει τις μουσικές της δραστηριότητες στη μουσική για μεγαλύτερους ανθρώπους  που βρίσκονται σε ιδρύματα ή απλά σε ομάδες  και είναι άνω των 60 χρόνων. 

Janina Rubin, χορεύτρια χορογράφος, η πιο νεαρή επιμορφώτρια στο σεμινάριο. πάντα χαμογελαστή, υπομονετική και πολύ καλή παιδαγωγός. Φαντασία και κίνηση, οπτικά ερεθίσματα για μίμηση κινήσεων και στο τέλος μια πολύ ενδιαφέρουσα χορογραφία πάνω σε θέμα του Ραβέλ αποτέλεσαν αντικείμενο του εργαστηρίου της. 

 Βέβαια ξέρουμε όλοι πως για να γίνει ένα σεμιάριο χρειάζεται πολλή προσπάθεια από πολλούς ανθρώπους πριν και μετά από αυτό. Μπράβο στους εθελοντές σπουδαστές του Πανεπιστημίου της Νίτρα, και ιδιαίτερα στη γλυκιά Σόνια και στον ακούραστο Τόμας,

αλλά και  στον Κallos Coloman από το Salzburg και στην Μίρκα Blazekova (αριστερά) αντιπρόεδρο της ένωσης Ορφ της Σλοβακίας.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα μας πρόσφεραν.
 
 
 Φέτος ήταν το 20ο διεθνές καλοκαιρινό σεμινάριο με αυτούς τους φορείς-εταίρους. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου με μια μικρή ιστορική αναδρομή από το 1998  γιορτάσαμε τα γενέθλια με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και με 20 κεριά πάνω σε μια νόστιμη και δροσερή τούρτα. Χρόνια πολλά!

 

Τα τμήματα της Χαράς και Μουσικής

Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου λειτουργούν τα τακτικά τμήματα  Μουσικής Αγωγής και Προπαιδείας για βρέφη, παιδιά και εφήβους. Τα προγράμματα μουσικής διδασκαλίας είναι εναρμονισμένα με τις πιο σύγχρονες μουσικο-παιδαγωγικές ιδέες. Προσφέρονται μαθήματα βιολιού και πιάνου για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και μαθήματα κιθάρας, φλογέρας  και κρουστών.

 Μικρές δράσεις για παιδιά

Μικρές δράσεις με αφορμή μια μουσική, έναν πίνακα, ένα βιβλίο ή ήθη και έθιμα της κάθε εποχής. 

 Μικροί κύκλοι μαθημάτων

  Στη διάρκεια της χρονιάς λειτουργούν μικροί κύκλοι μαθημάτων για όλες τις ηλικίες. Μουσική τεχνολογία, Μουσικοπαιδαγωγική επιμόρφωση, summer piano

 

 

 

Θέλετε να σας στέλνουμε τα νέα μας; Εγγραφείτε στο newsletter!Μέσω του ενημερωτικού δελτίου, θα λαμβάνετε με email τα νέα μας. Στη λίστα αυτή μπορούν να γραφτούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητές μας.
Joomla Extensions powered by Joobi

Πρόσφατες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα

Powered by mod LCA

Αρχή