Ο καθένας μας έχει μέσα του τη μουσική. Γεννηθήκαμε με τη μουσική μέσα μας. Μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης  είναι και η ικανότητα να ανταποκρίνεται στη μουσική με το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα, να θυμάται και να αναγνωρίζει μελωδίες και να αισθάνεται το ρυθμό. Κανένας δε γνωρίζει  γιατί κάθε άνθρωπος γεννιέται με βασικές μουσικές  ικανότητες, παρόλα αυτά  αυτό είναι μια πραγματικότητα. Μέσα από το πέρασμα των γενεών  η μουσική συμβάλλει  στο να θυμάται κάθε λαός  την  ιστορία  και τα ήθη και έθιμά του, εμπλουτίζει  τις γιορτινές εκφράσεις  των ανθρώπων, μεταφέρει μηνύματα, εκφράζει τη λυπη και τη χαρά και φέρνει  απόλαυση στις  ζωές των ανθρώπων. Κάθε λαός  έχει τη δική του μουσική και κάθε άνθρωπος αναπτύσσει  έναν μοναδικό τρόπο για να   ανταποκρίνεται και να συμμετέχει στη μουσική.

Είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσει κάποιος πόσο πολύ αγαπούν τα παιδιά τη μουσική. Αγαπούν να τραγουδούν και να χορεύουν, να δημιουργούν  μόνα τους τραγούδια και να χτυπούν παλαμάκια με το ρυθμό της μουσικής. Αισθάνονται το συναίσθημα της μουσικής αλλά και ενθουσιάζονται με το άκουσμα των μουσικών οργάνων.

Κάθε παιδί είναι  προικισμένο με μουσικές δυνατότητες, οι οποίες πρέπει να ενεργοποιηθούν  μέσα από την ενασχόλησή του με τη μουσική. Οι μουσικές ικανότητες των παιδιών χρειάζονται  ερεθίσματα αλλά και ενθάρρυνση. Τα παιδιά έχουν  ανάγκη από απλές βασικές μουσικές ευκαιρίες.

Όπως συμβαίνει  με την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, δηλαδή ότι κάθε άνθρωπος  μπορεί να  μιλήσει αλλά δεν μπορεί να πει ούτε λέξη από τη γλώσσα  του αν δεν έρθει σε επαφή με ανθρώπους που μιλούν τη γλώσσα αυτή για να μάθει από αυτούς, παρόμοια οι μουσικές ικανότητες των παιδιών βρίσκονται σε ύπνωση μέχρι να ξυπνήσουν με τη συμμετοχή  τους  σε μουσικές  δραστηριότητες.

Τα παιδιά έχουν πολλές ικανότητες και μόνο λίγα χρόνια  στη διάθεσή τους  για να τις  αναπτύξουν. Γιατί λοιπόν πρέπει τα παιδιά   να καλλιεργήσουν τις μουσικές ικανότητές τους;

 Πολλά από τα οφέλη της μουσικής  είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Σύγχρονες έρευνες επισημαίνουν πολλά περισσότερα οφέλη από τη μουσική πράξη. Μερικοί λόγοι που ενισχύουν την άποψη της ενασχόλησης των παιδιών με τη μουσική ( αλλά και των ενηλίκων) είναι επιγραμματικά:

Η μουσική  ενώνει.

Η μουσική αποτελεί παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας.

Η μουσική είναι μια γλώσσα συναισθήματων.

Η μουσική ολοκληρώνει το άτομο.

Η μουσική κάνει πιο έξυπνους ανθρώπους.

Η μουσική είναι κομμάτι του εαυτού μας.  Χωρίς  αυτήν δεν είμαστε πλήρεις,

Για να αναπτύξουν τις μουσικές ικανότητές τους έχουν ανάγκη τους ενήλικες, τους γονείς  για να μοιραστούν τη μουσική  μαζί τους. Για να μάθουν μουσική  τα παιδιά χρειάζονται τη φαντασία  αλλά και να μπορούν να συγκεντρώνουν την προσοχή τους. Μπορείτε να βοηθήσετε  τη φαντασία των παιδιών με  την αναγνωση βιλίων, με τη διήγηση παραμυθιών, με το τραγούδι, την ακρόαση μουσικής.  Εσείς σαν γονείς των παιδιών σας γνωρίζετε καλυτερα από τον καθένα τι επιθυμείτε για το παιδί σας και πώς να το φροντίσετε.

Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν  μουσική και να την παρουσιάζουν στους γονείς, στο σχολείο. Η παρουσίαση δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλη , ένα τραγούδι είναι αρκετό. Επίσης αγαπούν πολύ να ηχογραφούν τη φωνή τους ή το όργανο που παίζουν και μετά να  το ακούν  και πάλι. Αρέσουν  να επαναλαμβάνουν αυτά που τους ενθουσιάζουν.

Αγαπούν πολύ να αναγνωρίζουν κάτι το οικείο. Να ανγνωρίζουν ένα μουσικό όργανο, ένα τραγούδι. Όταν ακουν για πρώτη φορά μια μουσική μπορεί να αντιδρούν. Όμως από τη δευτερη φορά και μετά που εξοικειώνονται με τη μουσική  απολαμβάνουν την ευχαρίστηση της μουσικής.

Μοιραστείτε τις μουσικές που σας αρέσουν με τα παιδιά, παίξτε μουσικά παιχνίδια, κάντε μαζί μουσικές ακροάσεις, ενθαρρύντε τα παιδιά να χορέψουν , να τραγουδήσουν, να κτυπήσουν το ρυθμό.

Η μουσική είναι σημαντική για τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες  γιατί:

Η  μουσική είναι ήχος και συναίσθημα μαζί, έκφραση του ανθρώπου και επικοινωνία με τους άλλους.

Μαρία Κουρκουρίκα, μουσικοπαιδαγωγός

 

savatto-parea

 Τα τμήματα της Χαράς και Μουσικής

Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου λειτουργούν τα τακτικά τμήματα  Μουσικής Αγωγής και Προπαιδείας για βρέφη, παιδιά και εφήβους. Τα προγράμματα μουσικής διδασκαλίας είναι εναρμονισμένα με τις πιο σύγχρονες μουσικο-παιδαγωγικές ιδέες. Προσφέρονται μαθήματα βιολιού και πιάνου για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και μαθήματα κιθάρας, φλογέρας  και κρουστών.

Περισσότερα

IMG 1824 300px

Εκδηλώσεις και εργαστήρια για παιδιά

Μικρές δράσεις με αφορμή μια μουσική, έναν πίνακα, ένα βιβλίο ή ήθη και έθιμα της κάθε εποχής. Μιάμιση ώρα γεμάτη με μουσικές και ιστορίες, αλλά και υγιεινό σπιτικό κέρασμα για όλα τα παιδιά. Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις για όλη την οικογένεια. Παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ομορφάινουν τα σαββατοκύριακα μικρών και μεγάλων.

Περισσότερα...

  Μουσικο-παιδαγωγικά Προγράμματα

Μικροί κύκλοι μαθημάτων

Τα μαθήματα της Χαράς και Μουσικής στην πλειοψηφία τους είναι ετήσια.Το πρόγραμμα Μουσικής για βρέφη 4-18 μηνών  πραγματοποιείται σε πεντάμηνους κύκλους. Ξεκινά τον Οκτώβριο και μπορεί να συμπληρωθεί με ένα μικρότερο κύκλο τρίμηνης διάρκειας.

περισσότερα

 

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα

Powered by mod LCA

 

Μουσική για παιδιά

 IMG 1661Είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσουμε πόσο πολύ τα παιδιά αγαπούν τη μουσική. Αγαπούν να τραγουδούν και να χορεύουν, να περπατούν στο ρυθμό και να παίζουν κρουστά όργανα. Αισθάνονται τη μουσική και μαγεύονται από τα μουσικά όργανα. Λατρεύουν τα παιδικά παραμύθια, τα παιδικά τραγούδια, τα παιδικά παιχνίδια.

Η έμφυτη μουσικότητα των παιδιών χρειάζεται ερέθισμα και ενίσχυση με ευχάριστες και απλές μουσικές ευκαιρίες. Στο εργαστήρι μουσικής δημιουργικής απασχόλησης «Χαρά και Μουσική» στην Περαία Θεσσαλονίκης, σε ένα χώρο όμορφο και οικείο δίνονται οι ευκαιρίες στα παιδιά να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικής  ανάλογα με την ηλικία και το ταλέντο τους .

Οι γονείς επιλέγουν πλέον την δημιουργική απασχόληση των παιδιών στον ελεύθερό τους χρόνο για να δώσουν ευκαιρίες για μάθηση αλλά και ψυχαγωγία. Η μουσική για παιδιά είναι μια από αυτές τις απασχολήσεις και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας αλλά και σε βρέφη 6-18 μηνών  να εκφραστούν με δραστηριότητες μουσικοκινητικής, ηχοϊστορίες, ακρόασης, παιδικής ορχήστρας και φωνητικών πειραματισμών.

Τα οφέλη της μουσικής προπαιδείας ( με τις ιδέες του Orff, Dalcroze, Codaly, Gordon και άλλων σύγχρονων μουσικοπαιδαγωγών) είναι σημαντικά για τα παιδιά γιατί δίνεται τη δυνατότητα για επικοινωνία, έκφραση συναισθημάτων, ανάπτυξη των ικανοτήτων και της διαφορετικότητας και ολοκλήρωση της προσωπικότητας.

Στο εργαστήρι μουσικής δημιουργικής απασχόλησης  Χαρά και Μουσική, μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού κάθε χρόνο συμμετέχουν βρέφη  από 6 μηνών έως και παιδιά στην εφηβεία, αλλά και ενήλικες στα διάφορα τμήματα μουσικής που επιλέγουν, παίρνουν μέρος στα μουσικά δημιουργικά εργαστήρια του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της χρονιάς αλλά και στα εξειδικευμένα  μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα  που απευθύνονται σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς και της καλοκαιρινής απασχόλησης των παιδιών σχολικής ηλικίας. Και επειδή βέβαια η μουσική με τα παιδιά είναι χαρά και για τους μεγάλους, για αυτό κάθε χρόνο παίρνουν μια γεύση των μουσικών δράσεων με τους γιορτινούς αποχαιρετισμούς τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι.

Μπορείτε να συμπληρώσετε αν επιθυμείτε το δελτίο ελεύθερης εισόδου για να συμμετάσχετε εσείς και το παιδί σας σε ένα τμήμα μουσικής που θα επιλέξετε και να έχετε την εμπειρία της Χαράς και Μουσικής!


Αρχή