«Είναι να τρομάζεις, αλλά δεν ξέρουν τα παιδιά τραγούδια... Ξέρουν φρασούλες, κομματάκια κομματάκια... "Τρέχα τρέχα, οδηγέ, και θα σε περάσουμε και θα σε κεράσουμε έναν κουραμπιέ"... Αυτό είναι το μεγάλο σλόγκαν που μπαίνουν στα πούλμαν για να πάνε στις εκδρομές τους. Μπορεί να το τραγουδάνε μισή ώρα... Κι ενώ τα πηγαίνουνε  οι γονείς στις παιδικές παραστάσεις που γίνονται και είναι περισσότερο θεατρικές, τα πηγαίνουνε και στο Μέγαρο και στη Λυρική Σκηνή, βλέπουν ταινίες, Ντίσνεϊλαντ κι όλα αυτά, δεν έχουν τραγούδια που να είναι στα μέτρα τους.

Έχουν δει όλα τα βιντεοκλίπ, είναι πληροφορημένα... Οπτικά μόνο... Ξέρουν την εικονική πραγματικότητα, δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Αυτά που ενθουσιάζουν τα παιδιά είναι τα τραγούδια που έχουν κάτι σουρεαλιστικό. Αν πετύχουν κάτι τέτοιο, μέχρι τη στιγμή που θα 'ρθει δεύτερη φορά το ρεφρέν, και μόνο γιατί το ακούσανε την πρώτη φορά, το ξέρουνε. Είναι τέτοια σφουγγάρια... Αλλά πώς να κάνεις, όντας ενήλικας, τέτοια τραγούδια;» αναφέρει η Μαρίζα Κωχ σε μια παλαιότερη συνέντευξή της  σχετικά με το παιδικό τραγούδι.(7 - 15/01/2006 στην Ελευθεροτυπία)

                                          
Ίσως η μοναδική προσπάθεια ζωής που αφορά την αναζήτηση και εφαρμογή τρόπων προσέγγισης με την παιδική ψυχολογία είναι αυτή της Μαρίζας Κωχ. Όλα ξεκίνησαν από δυο παιδικούς δίσκους που κατέγραφαν παραδοσιακά παιδικά τραγούδια εν έτει 1978 («Μια εκδρομή με τη Μαρίζα» και «Ένα περιβόλι γεμάτο τραγούδια»), για να εξελιχθούν μέχρι σήμερα σε αμέτρητες ζωντανές παραστάσεις για παιδιά (πέντε χρόνια παιζόταν μπροστά σε παιδιά η παράσταση «Η γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο», ένα μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα), αλλά και σε δίσκους με παραδοσιακά τραγούδια και καινούρια δικά της που συνδυάζουν την ψυχαγωγία των παιδιών με το άκουσμα των φυσικών οργάνων, τη σωστή άρθρωση του λόγου αλλά και το θεατρικό παιχνίδι.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι παιδικοί δίσκοι που κουβαλούν έναν δικό τους μύθο στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Χρειάστηκαν 35 χρόνια καταιγιστικής παρουσίας στη δισκογραφία, για να αποφασίσει ο Μίκης Θεοδωράκης -μόλις το 1994- να εκδώσει τα «παιδικά» του τραγούδια, τις μελοποιήσεις που πραγματοποίησε σε ηλικία από 14 μέχρι 20 ετών, στηριγμένος σε κείμενα των Αναγνωστικών της εποχής λίγο πριν και μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο αλλά και σε ποιητικά κείμενα όπως του Παλαμά, Δροσίνη και άλλων ποιητών.

 Η  απήχηση των «παιδικών» τραγουδιών τα νεότερα χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερη όταν έχουν μια τηλεοπτική, ραδιοφωνική ή ακόμα και θεατρική καταγωγή. Τα τραγούδια που έγραψαν για τη «Λιλιπούπολη» οι Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Νίκος Χριστοδούλου και Μαριανίνα Κριεζή, η «Ντενεκεδούπολη» του Γιάννη Μαρκόπουλου (1980), ο «Οδυσσεβάχ» του Διονύση Σαββόπουλου (γράφτηκε το 1981 αλλά έγινε δίσκος το 1996), ο «Μορμόλης» του Γιάννη Σπανού (1974), ο «Μάγος του Οζ» του Μίμη Πλέσσα (1980) αποτελούν κομμάτια που σαφώς έχουν ενταχθεί στο ρεπερτόριο της «μυθολογίας» της παιδικής δισκογραφίας των νεότερων χρόνων...


Η αλήθεια είναι ότι οι δίσκοι με τα παιδικά τραγούδια, ενώ απευθύνονται σε παιδιά, δημιουργούνται αλλά και αγοράζονται από μεγάλους... Αρα, η απήχησή τους εξαρτάται από την εικόνα που θα διαμορφώσουν γι' αυτούς επίσης οι μεγάλοι... Οταν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης τραγουδούσε στο δίσκο του «Αχ! Πατρίδα μου γλυκιά» τα «παιδικά» τραγούδια της δικής του νιότης («Ήταν ένα καράβι παιδιά», «Χριστιανόπουλα», «Φλαμουριά» κ.λπ.), παρόλο που το υλικό μπορούσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον παιδιών, κατά βάση μετέφερε μνήμες μεγαλυτέρων.

Ένας τρόπος που χρησιμοποιείται πολύ συχνά, προφανώς και για τον εντυπωσιασμό των «μεγάλων» αγοραστών των «παιδικών» δίσκων, είναι η συμμετοχή πληθώρας γνωστών ερμηνευτών ενός χώρου  Χαρακτηριστικό  παράδειγμα η συμμετοχή του Σωκράτη Μάλαμα, της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, της Ελένης Τσαλιγοπούλου, του Φοίβου Δεληβοριά κ.ά. στον πρόσφατο δίσκο του Γιώργου Χατζηπιερή «Ο τεμπέλης δράκος και άλλες ιστορίες», ο οποίος  βέβαια έχει αγκαλιαστεί και από μικρούς και από μεγάλους.

Με μια αντίστοιχη διάθεση είχαν συγκεντρωθεί το 1995 οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αφροδίτη Μάνου, Τάνια Τσανακλίδου, Κώστας Θωμαΐδης και Ελένη Τσαλιγοπούλου για να μοιραστούν τα παιδικά τραγούδια που είχαν γράψει γύρω στα 1980 ο Μάνος Λοΐζος και ο Γιάννης Νεγρεπόντης και εκδόθηκαν στο δίσκο «Κάτω από ένα κουνουπίδι». Ερμηνευτικά όμως λειτουργούσε πάνω απ' όλα η τρυφερή «αφέλεια» του ίδιου του Λοΐζου, καθώς ακουγόταν από ένα «δοκιμαστικό,  μια ηχογράφηση  από κασετόφωνο με τον ίδιο τον Λοϊζο να παίζει  κιθάρα και να τραγουδά το «παπί» και το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου «κάτω από ένα κουνουπίδι»

Από τα παιδικά τραγούδια που δεν έγιναν πολύ γνωστά αλλά έχουν πολλά να δώσουν στα παιδιά μπορούμε να θυμηθούμε τις «Αρες, μάρες, κουκουνάρες» του αξέχαστου Μάριου Τόκα και του Φώντα Λάδη με την Τάνια Τσανακλίδου  αλλά και το δίσκο «Μίλα μου για μήλα» του Σταύρου Παπασταύρου.

Καλύτερη τύχη είχαν οι δισκογραφικές δουλειές του Νότη Μαυρουδή, που τραγουδήθηκαν από  παιδικές χορωδίες  («Χάρτινο καράβι», 1995, «Λούνα Παρκ», 1998, και «Μουσικό Ανθολόγιο» 2003).

Και βέβαια  μια πολύ   αξιόλογη παρουσία στο χώρο παραδοσιακού  τραγουδιού είναι η Δόμνα Σαμίου που με το δίσκο της Περπερούνα έδωσε και αυτή την ευκαιρία στα παιδιά να τραγουδήσουν παιδικά τραγούδια  της ελληνικής παράδοσης.

 Αυτή   η παρουσίαση  της παιδικής δισκογραφίας  είναι  ένα μέρος από τα έργα που υπάρχουν για τα παιδιά.  Είναι πλέον στο  χέρι του γονιού και του δασκάλου να ακούει και να επιλέγει  βάζοντας τα κριτήρια που είναι απαραίτητα για να είναι το παιδικό τραγούδι απόλαυση μαζί αλλά και ευκαιρία για δημιουργία και εξέλιξη.

Κουρκουρίκα Μαρία Μουσικοπαιδαγωγός

 

savatto-parea

 Τα τμήματα της Χαράς και Μουσικής

Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου λειτουργούν τα τακτικά τμήματα  Μουσικής Αγωγής και Προπαιδείας για βρέφη, παιδιά και εφήβους. Τα προγράμματα μουσικής διδασκαλίας είναι εναρμονισμένα με τις πιο σύγχρονες μουσικο-παιδαγωγικές ιδέες. Προσφέρονται μαθήματα βιολιού και πιάνου για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και μαθήματα κιθάρας, φλογέρας  και κρουστών.

Περισσότερα

IMG 1824 300px

Εκδηλώσεις και εργαστήρια για παιδιά

Μικρές δράσεις με αφορμή μια μουσική, έναν πίνακα, ένα βιβλίο ή ήθη και έθιμα της κάθε εποχής. Μιάμιση ώρα γεμάτη με μουσικές και ιστορίες, αλλά και υγιεινό σπιτικό κέρασμα για όλα τα παιδιά. Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις για όλη την οικογένεια. Παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ομορφάινουν τα σαββατοκύριακα μικρών και μεγάλων.

Περισσότερα...

  Μουσικο-παιδαγωγικά Προγράμματα

Μικροί κύκλοι μαθημάτων

Τα μαθήματα της Χαράς και Μουσικής στην πλειοψηφία τους είναι ετήσια.Το πρόγραμμα Μουσικής για βρέφη 4-18 μηνών  πραγματοποιείται σε πεντάμηνους κύκλους. Ξεκινά τον Οκτώβριο και μπορεί να συμπληρωθεί με ένα μικρότερο κύκλο τρίμηνης διάρκειας.

περισσότερα

 

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα

Powered by mod LCA

 

Μουσική για παιδιά

 IMG 1661Είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσουμε πόσο πολύ τα παιδιά αγαπούν τη μουσική. Αγαπούν να τραγουδούν και να χορεύουν, να περπατούν στο ρυθμό και να παίζουν κρουστά όργανα. Αισθάνονται τη μουσική και μαγεύονται από τα μουσικά όργανα. Λατρεύουν τα παιδικά παραμύθια, τα παιδικά τραγούδια, τα παιδικά παιχνίδια.

Η έμφυτη μουσικότητα των παιδιών χρειάζεται ερέθισμα και ενίσχυση με ευχάριστες και απλές μουσικές ευκαιρίες. Στο εργαστήρι μουσικής δημιουργικής απασχόλησης «Χαρά και Μουσική» στην Περαία Θεσσαλονίκης, σε ένα χώρο όμορφο και οικείο δίνονται οι ευκαιρίες στα παιδιά να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικής  ανάλογα με την ηλικία και το ταλέντο τους .

Οι γονείς επιλέγουν πλέον την δημιουργική απασχόληση των παιδιών στον ελεύθερό τους χρόνο για να δώσουν ευκαιρίες για μάθηση αλλά και ψυχαγωγία. Η μουσική για παιδιά είναι μια από αυτές τις απασχολήσεις και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας αλλά και σε βρέφη 6-18 μηνών  να εκφραστούν με δραστηριότητες μουσικοκινητικής, ηχοϊστορίες, ακρόασης, παιδικής ορχήστρας και φωνητικών πειραματισμών.

Τα οφέλη της μουσικής προπαιδείας ( με τις ιδέες του Orff, Dalcroze, Codaly, Gordon και άλλων σύγχρονων μουσικοπαιδαγωγών) είναι σημαντικά για τα παιδιά γιατί δίνεται τη δυνατότητα για επικοινωνία, έκφραση συναισθημάτων, ανάπτυξη των ικανοτήτων και της διαφορετικότητας και ολοκλήρωση της προσωπικότητας.

Στο εργαστήρι μουσικής δημιουργικής απασχόλησης  Χαρά και Μουσική, μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού κάθε χρόνο συμμετέχουν βρέφη  από 6 μηνών έως και παιδιά στην εφηβεία, αλλά και ενήλικες στα διάφορα τμήματα μουσικής που επιλέγουν, παίρνουν μέρος στα μουσικά δημιουργικά εργαστήρια του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της χρονιάς αλλά και στα εξειδικευμένα  μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα  που απευθύνονται σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς και της καλοκαιρινής απασχόλησης των παιδιών σχολικής ηλικίας. Και επειδή βέβαια η μουσική με τα παιδιά είναι χαρά και για τους μεγάλους, για αυτό κάθε χρόνο παίρνουν μια γεύση των μουσικών δράσεων με τους γιορτινούς αποχαιρετισμούς τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι.

Μπορείτε να συμπληρώσετε αν επιθυμείτε το δελτίο ελεύθερης εισόδου για να συμμετάσχετε εσείς και το παιδί σας σε ένα τμήμα μουσικής που θα επιλέξετε και να έχετε την εμπειρία της Χαράς και Μουσικής!


Αρχή