Παιδιά  από 2 χρονών μέχρι 4 χρονών

Κατά τη διάρκεια του 2ου χρόνου της ηλικίας τους, τα παιδιά είναι σε θέση να τραγουδούν αυθόρμητα και αυτοσχέδια τραγούδια (Moog, 1976), κάτι που συνεχίζουν να κάνουν και κατά τον 3ο χρόνο. Το αυθόρμητο τραγούδι είναι μια από τις πιο δημιουργικές πτυχές της μουσικής έκφρασης των παιδιών. Το φωνητικό εύρος των παιδιών της ηλικίας 2-3 χρονών φαίνεται να μιμείται το εύρος της φωνής ενός ενήλικα (Moog, 1976).

Σύμφωνα με τους Dowling (1982) και Sundin (1997) το αυθόρμητο παιδικό τραγούδι αποτελείται από «διακριτά τονικά ύψη, ενώ το μελωδικό σχήμα και τα ρυθμικά μοτίβα αλλάζουν ελαφρώς» (Σίμου, 2009:196). Σε μια άλλη μελέτη σύμφωνα με την Mang (2000), «τα παιδιά από την ηλικία των τριών και τεσσάρων ετών παράγουν συναφείς ενδιάμεσες φωνήσεις, απρόβλεπτες δηλαδή εναλλαγές ομιλίας και τραγουδιού» (Σίμου, 2009:198). Η διάκριση μεταξύ λόγου και τραγουδιού γίνεται πλέον σαφής όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των έξι ετών (Mang, 2000).

 Παιδιά από 4 χρονών μέχρι και 6 χρονών 

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ο τρόπος με τον οποίο τραγουδούν γίνεται πιο συνειδητός. Έχουν δημιουργήσει ένα ρεπερτόριο από παιδικά τραγούδια, όμως δεν είναι σε θέση να τα τραγουδούν ακόμη με τονική ακρίβεια, κάτι που το κατορθώνουν προς τον έκτο χρόνο της ηλικίας τους (Hargreaves, 1986). Στην ηλικία των πέντε χρόνων τα τραγούδια που παράγουν τα παιδιά ονομάζονται «προσχέδια τραγουδιών» (draft songs), γιατί η προσοχή των παιδιών επικεντρώνεται περισσότερο στο μελωδικό περίγραμμα και όχι τόσο στα επιμέρους χαρακτηριστικά τους (Hargreaves, 1986). Τα παιδιά προσπαθούν να ενσωματώσουν τα αυθόρμητα τραγούδια τους στα τραγούδια που ήδη γνωρίζουν (McDonald & Simons, 1989). Σύμφωνα με την McDonald (1989) «η έκταση της φωνής σε αυτή την ηλικία είναι ανάμεσα στο ρε3 – σι3» (Μελιγκοπούλου, 2009). Το αυθόρμητο τραγούδι έρχεται από το άμεσο συναίσθημα του παιδιού και είναι πιο εκφραστικό, παρουσιάζοντας ποικιλία στην ταχύτητα και στη δυναμική (Swanwick, 1988· Adachi, & Trehub, 2000· Welch, 2006).

Στα τμήματα Χαρά και Μουσική κατά την διαδικασία εκμάθησης τραγουδιών δίνεται μεγάλη σημασία στα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε ηλικίας. Μέσα στα προγράμματα υπάρχουν τραγούδια από όλα τα είδη της μουσικής. Επίσης δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να δημιουργήσουν και να τραγουδήσουν τα δικά τους αυτοσχέδια τραγούδια που δημιουργούνται από τα ερεθίσματα που λαμβάνουν κατά την διάρκεια των μαθημάτων. Σας προσκαλούμε λοιπόν να έρθετε να μας γνωρίσετε από κοντά και να παρακολουθήσετε τα αντίστοιχα προγράμματα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας. Το τμήμα για παιδιά ηλικίας από 3 έως 4 χρονών γίνεται κάθε Δευτέρα στις 6 η ώρα και το τμήμα για παιδιά ηλικίας 4 έως 6 χρονών κάθε Τετάρτη στις 6.15 το απόγευμα.

 

 

 

 

 

(απόσπασμα από ερευνητική πτυχιακή εργασία της Κατερίνας Κουθούρη)

 

 

savatto-parea

 Τα τμήματα της Χαράς και Μουσικής

Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου λειτουργούν τα τακτικά τμήματα  Μουσικής Αγωγής και Προπαιδείας για βρέφη, παιδιά και εφήβους. Τα προγράμματα μουσικής διδασκαλίας είναι εναρμονισμένα με τις πιο σύγχρονες μουσικο-παιδαγωγικές ιδέες. Προσφέρονται μαθήματα βιολιού και πιάνου για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και μαθήματα κιθάρας, φλογέρας  και κρουστών.

Περισσότερα

IMG 1824 300px

Εκδηλώσεις και εργαστήρια για παιδιά

Μικρές δράσεις με αφορμή μια μουσική, έναν πίνακα, ένα βιβλίο ή ήθη και έθιμα της κάθε εποχής. Μιάμιση ώρα γεμάτη με μουσικές και ιστορίες, αλλά και υγιεινό σπιτικό κέρασμα για όλα τα παιδιά. Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις για όλη την οικογένεια. Παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ομορφάινουν τα σαββατοκύριακα μικρών και μεγάλων.

Περισσότερα...

  Μουσικο-παιδαγωγικά Προγράμματα

Μικροί κύκλοι μαθημάτων

Τα μαθήματα της Χαράς και Μουσικής στην πλειοψηφία τους είναι ετήσια.Το πρόγραμμα Μουσικής για βρέφη 4-18 μηνών  πραγματοποιείται σε πεντάμηνους κύκλους. Ξεκινά τον Οκτώβριο και μπορεί να συμπληρωθεί με ένα μικρότερο κύκλο τρίμηνης διάρκειας.

περισσότερα

 

 

 

Θέλετε να σας στέλνουμε τα νέα μας; Εγγραφείτε στο newsletter!Μέσω του ενημερωτικού δελτίου, θα λαμβάνετε με email τα νέα μας. Στη λίστα αυτή μπορούν να γραφτούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητές μας.
Joomla Extensions powered by Joobi

Πρόσφατες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα

Powered by mod LCA

Αρχή