Παιδιά  από 2 χρονών μέχρι 4 χρονών

Κατά τη διάρκεια του 2ου χρόνου της ηλικίας τους, τα παιδιά είναι σε θέση να τραγουδούν αυθόρμητα και αυτοσχέδια τραγούδια (Moog, 1976), κάτι που συνεχίζουν να κάνουν και κατά τον 3ο χρόνο. Το αυθόρμητο τραγούδι είναι μια από τις πιο δημιουργικές πτυχές της μουσικής έκφρασης των παιδιών. Το φωνητικό εύρος των παιδιών της ηλικίας 2-3 χρονών φαίνεται να μιμείται το εύρος της φωνής ενός ενήλικα (Moog, 1976).

Σύμφωνα με τους Dowling (1982) και Sundin (1997) το αυθόρμητο παιδικό τραγούδι αποτελείται από «διακριτά τονικά ύψη, ενώ το μελωδικό σχήμα και τα ρυθμικά μοτίβα αλλάζουν ελαφρώς» (Σίμου, 2009:196). Σε μια άλλη μελέτη σύμφωνα με την Mang (2000), «τα παιδιά από την ηλικία των τριών και τεσσάρων ετών παράγουν συναφείς ενδιάμεσες φωνήσεις, απρόβλεπτες δηλαδή εναλλαγές ομιλίας και τραγουδιού» (Σίμου, 2009:198). Η διάκριση μεταξύ λόγου και τραγουδιού γίνεται πλέον σαφής όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των έξι ετών (Mang, 2000).

 Παιδιά από 4 χρονών μέχρι και 6 χρονών 

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ο τρόπος με τον οποίο τραγουδούν γίνεται πιο συνειδητός. Έχουν δημιουργήσει ένα ρεπερτόριο από παιδικά τραγούδια, όμως δεν είναι σε θέση να τα τραγουδούν ακόμη με τονική ακρίβεια, κάτι που το κατορθώνουν προς τον έκτο χρόνο της ηλικίας τους (Hargreaves, 1986). Στην ηλικία των πέντε χρόνων τα τραγούδια που παράγουν τα παιδιά ονομάζονται «προσχέδια τραγουδιών» (draft songs), γιατί η προσοχή των παιδιών επικεντρώνεται περισσότερο στο μελωδικό περίγραμμα και όχι τόσο στα επιμέρους χαρακτηριστικά τους (Hargreaves, 1986). Τα παιδιά προσπαθούν να ενσωματώσουν τα αυθόρμητα τραγούδια τους στα τραγούδια που ήδη γνωρίζουν (McDonald & Simons, 1989). Σύμφωνα με την McDonald (1989) «η έκταση της φωνής σε αυτή την ηλικία είναι ανάμεσα στο ρε3 – σι3» (Μελιγκοπούλου, 2009). Το αυθόρμητο τραγούδι έρχεται από το άμεσο συναίσθημα του παιδιού και είναι πιο εκφραστικό, παρουσιάζοντας ποικιλία στην ταχύτητα και στη δυναμική (Swanwick, 1988· Adachi, & Trehub, 2000· Welch, 2006).

Στα τμήματα Χαρά και Μουσική κατά την διαδικασία εκμάθησης τραγουδιών δίνεται μεγάλη σημασία στα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε ηλικίας. Μέσα στα προγράμματα υπάρχουν τραγούδια από όλα τα είδη της μουσικής. Επίσης δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να δημιουργήσουν και να τραγουδήσουν τα δικά τους αυτοσχέδια τραγούδια που δημιουργούνται από τα ερεθίσματα που λαμβάνουν κατά την διάρκεια των μαθημάτων. Σας προσκαλούμε λοιπόν να έρθετε να μας γνωρίσετε από κοντά και να παρακολουθήσετε τα αντίστοιχα προγράμματα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας. Το τμήμα για παιδιά ηλικίας από 3 έως 4 χρονών γίνεται κάθε Δευτέρα στις 6 η ώρα και το τμήμα για παιδιά ηλικίας 4 έως 6 χρονών κάθε Τετάρτη στις 6.15 το απόγευμα.

 

 

 

 

 

(απόσπασμα από ερευνητική πτυχιακή εργασία της Κατερίνας Κουθούρη)

 

 

savatto-parea

 Τα τμήματα της Χαράς και Μουσικής

Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου λειτουργούν τα τακτικά τμήματα  Μουσικής Αγωγής και Προπαιδείας για βρέφη, παιδιά και εφήβους. Τα προγράμματα μουσικής διδασκαλίας είναι εναρμονισμένα με τις πιο σύγχρονες μουσικο-παιδαγωγικές ιδέες. Προσφέρονται μαθήματα βιολιού και πιάνου για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και μαθήματα κιθάρας, φλογέρας  και κρουστών.

Περισσότερα

IMG 1824 300px

Εκδηλώσεις και εργαστήρια για παιδιά

Μικρές δράσεις με αφορμή μια μουσική, έναν πίνακα, ένα βιβλίο ή ήθη και έθιμα της κάθε εποχής. Μιάμιση ώρα γεμάτη με μουσικές και ιστορίες, αλλά και υγιεινό σπιτικό κέρασμα για όλα τα παιδιά. Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις για όλη την οικογένεια. Παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ομορφάινουν τα σαββατοκύριακα μικρών και μεγάλων.

Περισσότερα...

  Μουσικο-παιδαγωγικά Προγράμματα

Μικροί κύκλοι μαθημάτων

Τα μαθήματα της Χαράς και Μουσικής στην πλειοψηφία τους είναι ετήσια.Το πρόγραμμα Μουσικής για βρέφη 4-18 μηνών  πραγματοποιείται σε πεντάμηνους κύκλους. Ξεκινά τον Οκτώβριο και μπορεί να συμπληρωθεί με ένα μικρότερο κύκλο τρίμηνης διάρκειας.

περισσότερα

 

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα

Powered by mod LCA

 

Μουσική για παιδιά

 IMG 1661Είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσουμε πόσο πολύ τα παιδιά αγαπούν τη μουσική. Αγαπούν να τραγουδούν και να χορεύουν, να περπατούν στο ρυθμό και να παίζουν κρουστά όργανα. Αισθάνονται τη μουσική και μαγεύονται από τα μουσικά όργανα. Λατρεύουν τα παιδικά παραμύθια, τα παιδικά τραγούδια, τα παιδικά παιχνίδια.

Η έμφυτη μουσικότητα των παιδιών χρειάζεται ερέθισμα και ενίσχυση με ευχάριστες και απλές μουσικές ευκαιρίες. Στο εργαστήρι μουσικής δημιουργικής απασχόλησης «Χαρά και Μουσική» στην Περαία Θεσσαλονίκης, σε ένα χώρο όμορφο και οικείο δίνονται οι ευκαιρίες στα παιδιά να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικής  ανάλογα με την ηλικία και το ταλέντο τους .

Οι γονείς επιλέγουν πλέον την δημιουργική απασχόληση των παιδιών στον ελεύθερό τους χρόνο για να δώσουν ευκαιρίες για μάθηση αλλά και ψυχαγωγία. Η μουσική για παιδιά είναι μια από αυτές τις απασχολήσεις και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας αλλά και σε βρέφη 6-18 μηνών  να εκφραστούν με δραστηριότητες μουσικοκινητικής, ηχοϊστορίες, ακρόασης, παιδικής ορχήστρας και φωνητικών πειραματισμών.

Τα οφέλη της μουσικής προπαιδείας ( με τις ιδέες του Orff, Dalcroze, Codaly, Gordon και άλλων σύγχρονων μουσικοπαιδαγωγών) είναι σημαντικά για τα παιδιά γιατί δίνεται τη δυνατότητα για επικοινωνία, έκφραση συναισθημάτων, ανάπτυξη των ικανοτήτων και της διαφορετικότητας και ολοκλήρωση της προσωπικότητας.

Στο εργαστήρι μουσικής δημιουργικής απασχόλησης  Χαρά και Μουσική, μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού κάθε χρόνο συμμετέχουν βρέφη  από 6 μηνών έως και παιδιά στην εφηβεία, αλλά και ενήλικες στα διάφορα τμήματα μουσικής που επιλέγουν, παίρνουν μέρος στα μουσικά δημιουργικά εργαστήρια του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της χρονιάς αλλά και στα εξειδικευμένα  μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα  που απευθύνονται σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς και της καλοκαιρινής απασχόλησης των παιδιών σχολικής ηλικίας. Και επειδή βέβαια η μουσική με τα παιδιά είναι χαρά και για τους μεγάλους, για αυτό κάθε χρόνο παίρνουν μια γεύση των μουσικών δράσεων με τους γιορτινούς αποχαιρετισμούς τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι.

Μπορείτε να συμπληρώσετε αν επιθυμείτε το δελτίο ελεύθερης εισόδου για να συμμετάσχετε εσείς και το παιδί σας σε ένα τμήμα μουσικής που θα επιλέξετε και να έχετε την εμπειρία της Χαράς και Μουσικής!


Αρχή